diumenge, 2 de setembre del 2012

A l’ombra del Croscat



“A l’ombra del Croscat” és un vídeo de Josep Sagristà fet de retalls presos del dia a dia vacacional i de lleure de Can Pelat, a Batet de la Serra, enmig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les imatges corresponen als anys 2011 i 2012.

Ara que s’acaben les vacances és un moment idoni per gaudir i recordar, amb un somriure als llavis i una ombra de nostàlgia, els bons moments passats. El Sacris ens ho posa fàcil.

Les grederes que van explotar el cràter del Croscat durant 25 anys.

El Croscat
Cota màxima: 786 msnm
Localització: zona volcànica de la Garrotxa (Batet de la Serra, Olot i Santa Pau)
Coordenades del cim: 42° 9′ 15″ N, 2° 32′ 9″ E
Tipus: estrombolià
Edat: holocè
Darrera erupció: fa 11.500 anys

El Croscat és un volcà situat entre els municipis de Santa Pau i Batet de la Serra (municipi annexat a Olot el 1971). És el més alt de la regió volcànica de la comarca, de 786 msnm i 800 m de diàmetre de base. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.Té forma de ferradura. De tipus estrombolià, el seu con és el més gran de la Península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més recent de tots. Té el cràter en un dels vessants. Al cim hi ha les restes d’una antiga torre de defensa.

Els vulcanòlegs han establert que va tenir dues erupcions importants: una fa 17.000 anys i l’altra en fa 11.500. La primera va ser la més important. La lava d’aquesta erupció es va estendre fins a uns 20 km quadrats.

Poca broma: en aquell temps ja hi havia humans.

Les grederes
El Croscat va ser explotat durant 25 anys com a pedrera de greda, d’aquí el seu estat actual.

S’anomena greda l’escòria piroclàstica, antic esquitx de magma que va emetre el volcà al llarg de les fases explosives durant l’erupció. Té un color vermellós en la regió més propera a la xemeneia volcànica on la calor del magma va accelerar els processos d’oxidació, els quals li donen el color característic del ferro oxidat. La greda té una mida inferior als 64 mm i és molt porosa. Aquest mot s’usa especialment amb relació a la regió volcànica de la Garrotxa.


3 comentaris:

  1. T'oblides de comentar la música, no??? a mi em va semblar espectacular...de debò!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un oblit voluntari. És difícil per a un pare ser 'neutral' amb el que fa un fill i, coneixent-lo, sé que una lloança en veu alta l'hauria incomodat. Gràcies pel comentari.

      Elimina
    2. És un oblit voluntari. És difícil per a un pare ser 'neutral' amb el que fa un fill i, coneixent-lo, sé que una lloança en veu alta l'hauria incomodat. Gràcies pel comentari.

      Elimina